4+1 navigációs app a gondtalan vezetéshez

Szerencsére már nem szükséges hatalmas papír térképeket forgatnunk, hogy arról bogarásszuk le az útvonalunkat – a tájékozódást nyugodtan rábízhatjuk a navigációs alkalmazásokra, hogy tényleg csak az útra és a vezetésre koncentrálhassunk. Na de melyek a legjobb útvonaltervező alkalmazások, és mi a különbség köztük, mi alapján válasszunk?

1. Waze

A Waze-t a közösségi funkciók különböztetik meg leginkább a többi navigációs apptól. Mivel a felhasználók is tehetnek bejelentéseket, az útviszonyokról olyan valós idejű információkat kaphatunk, melyeket az előttünk haladó sofőrök tapasztaltak. Ezen kívül megoszthatjuk barátainkkal vagy kollégáinkkal, hogy éppen hol tartózkodunk, illetve mi is láthatjuk őket. Az alkalmazás folyamatosan figyeli a forgalmat, baleset vagy torlódás esetén menet közben is képes újratervezni az útvonalat. Keresőfunkciójával megtalálhatjuk például a legolcsóbb benzinkutat a közelben, azonban azt ne feledjük, hogy az Android és iOS rendszerre is ingyenesen letölthető Waze kizárólag internetkapcsolattal működik.

2. Google Maps

Ez az a navigációs app, amit valószínűleg már mindenki használt. Nem is csoda, hiszen az alkalmazással szinte kitárul előttünk az egész világ: ott van például a Street View opció, mellyel teljesen új perspektívából szemlélhetjük meg az egyes helyszíneket. A Google Maps világszerte támogatott, és csaknem 100 millió helyről tárol információt – például nyitvatartást vagy értékelést –, melyek folyamatosan frissülnek. A „Felfedezés a közelben” funkció segítségével könnyen megtalálhatjuk a közelünkben lévő szállodákat vagy benzinkutakat. Az alkalmazás további előnye, hogy két hétig offline módban is elérhetők a térképek, ha ezeket előre letöltjük. Ez szintén ingyenesen elérhető Android és iOS rendszerre is.

3. Sygic

Nem véletlen, hogy a körülbelül 50 milliós letöltési számmal bíró Sygic a legnépszerűbb offline navigációs app. A legszuperebb benne az, hogy útvonaltervezésnél figyelembe veszi a jármű méretét, a rakomány típusát és az emissziós normákat is. Így nem kell éles kanyarok, alkalmatlan alagutak, hidak és egyéb tehergépkocsi-korlátozások miatt aggódnunk. Ezen kívül információt kaphatunk arról is, hogy hol lehet tehergépkocsival és autóbusszal parkolni és tankolni. Android és iOS rendszerre is ingyenesen letölthető, de appon belüli vásárlási lehetőségeket is tartalmaz: ilyen megvásárolható bővítmény például a Real View navigáció, vagy a szélvédőre vetítő funkció.

4. inRoute

Ez az alkalmazás ideális lehet, ha hosszú, akár napokig tartó utat tervezel: nem csak azt tudod megadni, hogy honnan hová szeretnél eljutni, hanem azt is, hogy mikor és hol szeretnél megállni, mondjuk alvási vagy étkezési szünetre. Az inRoute a várható időjárási viszonyokat is számításba veszi. Az alkalmazás ingyenesen letölthető, viszont hátránya, hogy az eddig említett applikációkkal ellentétben csak iOS rendszerre, és csak angol, német, francia és spanyol nyelven érhető el. Ennek ellenére a világ legtöbb országának térképét, így Magyarország útvonalhálózatát is tartalmazza. 

+1. Truck Parking Europe

Bár ez nem egy kifejezetten navigációs alkalmazás, a tehergépkocsi-vezetőknek mégis nagyon sokat segíthet, ha szeretnének időt spórolni. A Truck Parking Europe egy parkolást segítő app, mely folyamatosan frissülő adatbázist tartalmaz a sofőrök visszajelzéseiből: ezek alapján könnyen kiválaszthatjuk, hogy a közelben található parkolóhelyek közül melyik számunkra a legmegfelelőbb. Az alkalmazás Android és iOS rendszerre is ingyenesen letölthető, viszont csak angol nyelven érhető el.