Így közlekedj szabályosan tehergépkocsikkal többsávos utakon és autópályán

Pető Attila, Kreszprofesszor cikksorozata – 2. rész

A KRESZ a párhuzamos közlekedés szabályaival foglalkozó paragrafusban foglalkozik részletesen azzal, hogy többsávos úton a járművek mikor, melyik sávot, és milyen céllal vehetik igénybe. Általában a tankönyvek a valamennyi járműre érvényes szabályok mellet kivételként említik meg a tehergépkocsikat, mi most ebben az összeállításban kizárólag a különböző tehergépkocsikra érvényes haladási szabályokat foglaljuk össze.

A KRESZ alapján a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépkocsik (ide tartoznak a kamionok is) többsávos úton történő közlekedése szempontjából nincs annak jelentősége, hogy lakott területen belül, kívül vagy autópályán haladunk. Még akkor sem, ha városban a tehergépkocsik ugyanúgy 50 km/óra maximális sebeséggel közlekedhetnek, mint a személygépkocsik.

Ezért:

Kétsávos utakon a jobb szélső sávban kell közlekedni. A belső sávba kizárólag egy jármű megelőzése céljából szabad behajtani, majd az előzés után vissza kell sorolni. Tehát a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépkocsik nem előzhetnek meg folyamatosan több járművet.
Ha a fogalom sűrűsége miatt a megelőzött jármű után visszatérni nem lehet, akkor az előzést nem szabad megkezdeni.
Ezt a szabályt, főleg városon belül sokan nem ismerik, vagy nem tartják be. A belső sávban torlódás esetén csak az a tehergépkocsi tartózkodhatna, aki közvetlenül balra kanyarodáshoz készül fel.
Így az sem szabályos, ha valaki a balra kanyarodás előtt már kilométerekkel a belső sávban halad.

Háromsávos utakon annyiból más a helyzet, hogy a középső sávban a tehergépkocsik folyamatosan is előzhetnek. Tehát egy jármű megelőzése után nem kell visszasorolniuk, egyből belefoghatnak a következők megelőzésébe.

Azonban itt is érvényes az alapszabály, hogy ha üres az út és nincs kit megelőzni, akkor kizárólag a jobb oldali külső sávban szabad közlekedni.

Illetve a KRESZ külön meghatározza, hogy három vagy több sáv esetében, a harmadik és további sávokban tehergépkocsik nem közlekedhetnek, és nem hajthatnak végre előzés. Egyetlen esetben sorolhatnak a másodikon túli belső sávokba, ha balra bekanyarodáshoz készülnek fel.

Nehéztehergépkocsik közlekedése autópályán és autóúton:

2011-től szerepel ez a szabály a KRESZ-ben, de még mindig sokan nem ismerik, vagy nem tartják be. Rendszeresen láthatunk szabálytalanul előzést végrehajtó kamionosokat. Érdemes ezért a szabályt pontosan értelmezni:

Hol érvényes?

Kizárólag olyan autópályán és autóúton, ahol két forgalmi sáv van. Ahol kapaszkodósáv is létezik, ott ez nem számít bele.
A szabályt nem kell alkalmazni egysávos autóúton – itt bármilyen furcsa, de lehet több járművet is megelőzni, természetesen csak akkor, ha az előzés feltételei adottak.
És nem kell alkalmazni három vagy többsávos autópályán vagy autóúton. Ilyen helyen az előzőekben leírt háromsávos utakra érvényes szabályokat kell betartani előzés közben is.

Mikor érvényes?

6 és 22 óra között.

Tehát nincs ez másképpen hétköznap vagy hétvégén sem. Illetve a világoshoz vagy sörtéthez sem kötődik, kizárólag az órát kell figyelni.

Kire érvényes?

A 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira, vontatóra, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvényekre. Tehát 7500 kg alatt szabad előzni nappal is.

A pontos szabály így áll a KRESZ-ben:

„Tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton – 6 és 22 óra között – a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel.”