Hogyan maradj éber egy hosszú autóúton?

A volán mögötti élet kétségkívül kimerítő tud lenni, a hosszú úton még utasként is elfáradunk, nemhogy sofőrként. A vezetés egy összetett, rutint igénylő feladat, amely rátermettségen kívül koncentrációs képességet és koordinációs készséget is megkövetel.

Egy hosszú út során Te is elfáradsz a kormány mögött ülve? Ezekkel a tippekkel felfrissítheted magad.

  • 1 tipp

Az optimális folyadék bevitel azon kívül, hogy fontos szerepet játszik szervezetünk egészségének fenntartásában, remekül felfrissíti az elmét is. Célszerű vizet (lehetőleg szénsavmenteset) fogyasztani. Ha pedig egy kis ízre vágynál, bármilyen szénsavas üdítő vagy egy fekete tea is hosszan tartó lendületet adhat. A lényeg, hogy ügyelj a hidratáltságra.

  • 2. tipp

Az édesszájúak szeme most biztosan felcsillan, ugyanis a csoki a benne rejlő ásványianyagok mellett a teobrominnak is becézett alkaloid segítségével élénkíti a központi idegrendszert, a flavanolok pedig jó hatással vannak az agyműködésre. A maximális hatás elérése érdekében figyeljünk arra, hogy jó minőségű, legalább 70%-os kakaó tartalmú étcsokoládét fogyasszunk.

  • 3. tipp

Egy ritmikus zene meghallgatása is felpezsdítheti testünket és lelkünket egyaránt, hiszen szervezetünk a szívritmust a dallam tempójához igazítja, ezáltal a vérnyomásunk is módosul.

  • 4. tipp

Az ablaklehúzás is jó taktika, de az a legbiztonságosabb, ha rövid szüneteket tartasz az erre alkalmas pihenőknél. Pár perc a szabad ég alatt, a levegő frissítő hatása, és végtagjaid átmozgatása nagymértékben hozzájárul a felfrissüléshez.

A haladók eszköztára

Van néhány étel és ital, ami szintén segíthet, ezeket érdemes még az indulás előtt beszerezni:

  • A guarana egy dél-amerikai kúszónövény, mely kedvező hatással van a testi és szellemi teljesítőképességre. Segítségével akár 6-8 órán át is friss maradhatsz. A növény magjából összezúzott készítményt por és tabletta formájában is megtalálható a boltok polcain, de a gurana tea is népszerű.
  • A matetea is bevált módszer az éberség fenntartására, ugyanis az örökzöld bokor levelei enyhe koffeint tartalmaznak. Erősíti a vérkeringést, az izomzatot és az idegeket is.
  • Meglepő, de a banán is jó fáradságűző. Gyorsan hasznosítható szénhidrát tartalma, valamint a benne rejlő magnézium és folsav erőt ad a testnek, serkenti a vörösvértestek képződését.
  • A magvak kedvelőinek jó hír, hogy a dió és mogyoró is kedvező hatásúak, ha az ember fel akar frissülni egy kicsit. A szerotonin boldogsághormon termelésében is közrejátszanak, és könnyítik a stresszkezelést.